Ανησυχίες για τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων

0

Κινδύνους διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων φαίνεται να ενέχει η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών νομισμάτων (Bitcoin κλπ). Λίγες ημέρες αφότου οι αμερικανικές δικαστικές αρχές διέταξαν την διακοπή λειτουργίας της εταιρείας διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων Liberty Reserve, υπό το βάρος των κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, οι αμερικανικές φορολογικές αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι βαθμό τα ηλεκτρονικά δίκτυα πληρωμών χρησιμοποιούνται για διακίνηση παράνομων κεφαλαίων και πρακτικές απόκρυψης εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνών των ομοσπονδιακών φορολογικών αρχών για το Διαδίκτυο (Internal Revenue Service, IRS) Βίκτορ Λέσοφ, «προφανώς η χρήση και η κατάχρηση ψηφιακών νομισμάτων και συγγενών ηλεκτρονικών δικτύων πληρωμών εξυπηρετούν τη μεταφορά παράνομων κεφαλαίων και την απόκρυψη εσόδων από την εφορία». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αμερικάνοι θα υποχρεούνται να δηλώνουν στην IRS εάν χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, το αυτόματο σύστημα πληρωμών PayPal για τη μεταφορά χρηματικών ποσών σε ψηφιακό νόμισμα.

Να σημειωθεί τέλος ότι προβληματισμούς σχετικά με το ζήτημα έχει εκθέσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ), εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους σταθερότητας των τιμών που μπορεί να υποκρύπτειι η μεγάλη άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων.

Σχόλια