Αντιδράσεις σχετικά με την αναθεώρηση της πολιτικής περί hate speech από το Facebook

0

Επικείμενα φαινόμενα λογοκρισίας διακρίνουν κοινωνικές ομάδες πίσω από τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Facebook για την αναθεώρηση της πολιτικής περί hate speech. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ομάδα φεμινιστικών οργανώσεων, κατάφερε ν’ αποσπάσει από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο τη δέσμευση [Link] ότι θα επανεξετάσει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα ρητορικής μίσους και θα προβαίνει αμεσότερα κι αποτελεσματικότερα στην απομάκρυνση σεξιστικού και συναφούς υλικού.

Ωστόσο, ομάδες ακτιβιστών και χρηστών των “κοινωνικών δικτύων” δεν διαβλέπουν πίσω από τη στάση αυτή τόσο μια προσπάθεια καταστολής φαινομένων βίας, όσο μια τάση επιβολής κάποιας μορφής λογοκρισίας. Πιο δριμεία κριτική φαίνεται να ασκούν οι-αντίστοιχες των φεμινιστικών οργανώσεων-ενώσεις αντρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ως άνω εξέλιξη σαν συγκαλυμμένη επίθεση εναντίον των αντρών, υποδεικνύοντας μάλιστα σελίδες με ανάλογο σεξιστικό, προσβλητικό του αντρικού φύλου περιεχόμενο.

Να σημειωθεί τέλος ότι, σύμφωνα με σχετική αρθρογραφία, έντονες αμφιβολίες εκφράζονται και από την πλευρά των δημοσιογράφων, σχετικά με το κατά πόσο το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα καταφέρει ν’ αποφύγει το σκόπελο της λογοκρισίας, στην προσπάθεια του να τηρήσει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις του.

Σχόλια