Αναβάθμιση του e-παραβόλου, πιλοτική έναρξη και στο Υπ. Δικαιοσύνης

0

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το Υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με τη Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε) και τους φορείς του Δημοσίου, βελτιώνει και επεκτείνει τη λειτουργικότητα της εφαρμογής του “e-παράβολο”, με σκοπό την απλούστερη και ταχύτερη έκδοση ηλεκτρονικών παραβόλων.

Από τα τέλη Μαρτίου 2016, οι πολίτες μπορούν με τη χρήση «τετραψήφιου κωδικού» να αναζητούν τον τύπο παραβόλου που επιθυμούν να εκδώσουν. Οι κωδικοί βρίσκονται στην εφαρμογή του “e-παράβολο” στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. (Δείτε όλους τους τύπους παραβόλου και τους κωδικούς τους ανά φορέα σε μορφή pdf και xls).

Μέχρι σήμερα, 50 φορείς του Δημοσίου προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκδίδουν ηλεκτρονικά παράβολα και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές. Το Β’ εξάμηνο του 2015, εντάχθηκαν στην εφαρμογή νέες κατηγορίες πληρωμών για παράβολα των ΚΤΕΟ (δημόσιων και ιδιωτικών), της Γ.Γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι φορείς του Δημοσίου θα ενημερώνουν τον πολίτη για τον κωδικό του απαιτούμενου κάθε φορά τύπου παραβόλου, ενώ απώτερος στόχος είναι η μείωση του πλήθους των διαφορετικών τύπων παραβόλων

Μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr, των ΚΕΠ και των Τραπεζών έχουν συνολικά διατεθεί πάνω από πέντε εκατομμύρια e-παράβολα, ενώ μόνο το 2015, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 147 εκατ. Ευρώ. Στην ενότητα Δημόσια Δεδομένα/Στατιστικά/e-παράβολο, παρουσιάζονται αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία συναλλαγών και πλήθους e-παραβόλων.

Σχόλια