Βιετνάμ: Κλιμάκωση διώξεων εναντίον bloggers

0

Όλο και περισσότερες συλλήψεις και διώξεις bloggers και ακτιβιστών του διαδικτύου καταγράφονται στο Βιετνάμ, επισύροντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση των δύο πρόσφατα συλληφθέντων bloggers, Truong Duy Nhat και Pham Viet Dao και την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με καταγγελίες κακοποίησης διαδικτυακών ακτιβιστών από τις αστυνομικές αρχές.
Οι δύο bloggers συνελήφθησαν το Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους για «κατάχρηση δημοκρατικών ελευθεριών». Σημειώνεται δε ότι το σύνολο σχεδόν των σχετικών συλλήψεων λαμβάνει χώρα υπό το γράμμα του άρθρου 258 του βιετναμέζικου Ποινικού Κώδικα, μιας ιδιαίτερα ασαφούς διάταξης, που χρησιμοποιείται συστηματικά από τις βιετναμέζικες αρχές προκειμένου για διώξεις ατόμων, που ασκούν το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.
«Η στρατηγική των αρχών του Βιετνάμ να καταπιέζουν και να καταστέλλουν την όποια κριτική δεν μπορεί παρά να οδηγήσει τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη κρίση», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την Ασία, Brad Adams και πρόσθεσε ότι «Τα περιστατικά συλλήψεων και φυλάκισης bloggers καταδεικνύουν τον φόβο της κυβέρνησης για τον ανοιχτό διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

 

Σχόλια