spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΒρετανία: Εφετειακή απόφαση δικαιώνει αστυνομικούς για τη διακράτηση αρχείων με ποινικές καταδίκες

Βρετανία: Εφετειακή απόφαση δικαιώνει αστυνομικούς για τη διακράτηση αρχείων με ποινικές καταδίκες

spot_img
spot_img
spot_img

«Οι ποινικές καταδίκες, ανεξάρτητα από την παλαιότητα ή τη βαρύτητά τους, μπορεί να χρησιμεύσουν στη μάχη κατά του εγκλήματος. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να απαγορευθεί στις αστυνομικές αρχές η διακράτηση αυτών των πληροφοριών». Με το σκεπτικό αυτό το Εφετείο του Λονδίνου έκανε αποδεκτή την έφεση των επικεφαλής πέντε αστυνομικών υπηρεσιών (αυτών των περιοχών Humberside, Staffordshire, Northumbria, West Midlands και Greater Manchester) που πρωτοδίκως είχαν υποχρεωθεί να διαγράψουν αρχεία με παλιές, ήσσονος σημασίας καταδίκες πολιτών από τις βάσεις δεδομένων τους.
Οι συγκεκριμένοι πολίτες είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή κατά την προσπάθειά τους για αναζήτηση εργασίας «σκόνταφταν» στο ποινικό μητρώο τους, το οποίο περιλάμβανε μικροκλοπές πριν από πολλά χρόνια, για τις οποίες είχαν πληρώσει χρηματικά πρόστιμα της τάξης των 15-25 λιρών Αγγλίας. Η πρωτόδικη απόφαση τούς είχε δικαιώσει και ζητούσε τη διαγραφή των αρχείων που τους αφορούσαν από τη βάση δεδομένων της Αστυνομίας. Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι «εφόσον η Αστυνομία λέει λογικά πως οι καταδίκες, όσο παλιές ή ασήμαντες κι αν είναι, έχουν αξία για τη δουλειά της, κλείνει το ζήτημα» και δεν έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να προσβάλουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Αν το Εφετείο είχε λάβει αντίθετη απόφαση, οι αστυνομικές υπηρεσίες υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να σβήσουν από τα ηλεκτρονικά αρχεία τους περί το 1.000.000 άτομα, ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία, «θα μπορούσε πλέον ο καθένας όταν κάνει αίτηση για δουλειά να αρνηθεί ότι έχει καταδικασθεί παλαιότερα, εφόσον θα γνώριζε πως η προθεσμία διακράτησης των στοιχείων που τον αφορούν έχει περάσει».
Στο πλευρό της Αστυνομίας είχαν ταχθεί στη δίκη το Γραφείο Ποινικού Μητρώου, το υπουργείο Εσωτερικών και άλλες δημόσιες αρχές. Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, τα ποινικά μητρώα φυλάσσονται στους υπολογιστές της Αστυνομίας για 100 χρόνια. Η απόφαση δεν βρήκε σύμφωνους υποστηρικτές των ατομικών ελευθεριών. Η δικηγόρος Άννα Φέρκλοου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ασήμαντα ατοπήματα των νεανικών τους χρόνων θα κυνηγούν τους πολίτες για πάντα».

spot_img

Lawjobs