Δικαστική απόφαση «δένει τα χέρια» του FBI

0

Ομοσπονδιακός Δικαστής στην Αμερική απεφάνθη ότι η διάταξη του νόμου Patriot Act που επιτρέπει στο FBI να ζητά κρυφά πληροφορίες από τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών Internet σχετικά με τα στοιχεία των συνδρομητών τους, είναι αντισυνταγματικός. Παράλληλα, απαγορεύει στο FBI να επικαλείται εφεξής τη διάταξη αυτή προκειμένου να ζητά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών το Διαδικτύου.

Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αγωγή της Αμερικάνικης Ένωσης για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία θεώρησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, κάτι
που έκανε τελικά δεκτό ο Δικαστής.

Η κρινόμενη διάταξη απαιτεί από τους παροχείς Internet αλλά και από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες να συμμορφώνονται σε «επιστολές εθνικής ασφαλείας» του FBI. Οι επιστολές αυτές μπορεί να ζητούν στοιχεία των συνδρομητών των εταιριών που έχουν να κάνουν με τη διεύθυνση της οικίας τους, τις τηλεφωνικές κλήσεις, το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους, καθώς και τον κατάλογο των ιστοσελίδων που επισκέφτηκαν.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έχει προθεσμία 90 ημερών να προσβάλει με έφεση την απόφαση.

Σχόλια