Δημοσιογραφικοί οργανισμοί παρεμβαίνουν στην υπόθεση της Apple

0

Εννέα δημοσιογραφικοί οργανισμοί της Καλιφόρνια τάχθηκαν στο πλευρό των τριών δημοσιογράφων που δημοσίευσαν στο διαδίκτυο άρθρα τους αποκαλύπτοντας απόρρητα στοιχεία της εταιρίας Apple, και οι οποίοι υποχρεούνται με δικαστική απόφαση να αποκαλύψουν τις πηγές τους. Οι οργανισμοί ζητούν από το δικαστήριο να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κρατήσουν εμπιστευτικές τις πηγές τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπονομευθεί, όπως λένε, η δυνατότητα των συναδέλφων τους να αποκαλύπτουν σημαντικές για την κοινωνία ειδήσεις.

Η Apple είχε προσφύγει τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 25 αγνώστων, πιθανότατα υπαλλήλους της, με την κατηγορία ότι αποκάλυψαν στους τρεις δημοσιογράφους μυστικά της εταιρίας κατά παράβαση συμβατικών τους δεσμεύσεων, και τα οποία δημοσιεύτηκαν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στο Internet. Στη συνέχεια η εταιρία ζήτησε από το δικαστήριο να υποχρεώσει τους αρθρογράφους να γνωστοποιήσουν από που προήλθε η διαρροή, κάτι που έγινε δεκτό από τον δικαστή Τζέιμς Κλάινμπεργκ.

Κατά της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση από τους δημοσιογράφους, που υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται η δημοσιογραφική έρευνα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Σχόλια