Δωρεά οργάνων μέσω του διαδικτύου προκαλεί συζητήσεις

0

Παρά τα νομικά και ηθικά ζητήματα που δημιουργούνται, γιατροί νοσοκομείου της Αμερικής αποφάσισαν να επιτρέψουν τη μεταμόσχευση νεφρού ανάμεσα σε 2 άνδρες που γνωρίστηκαν από ιστοσελίδα δωρεάς οργάνων στο διαδίκτυο. Η μεταμόσχευση θα είναι η πρώτη που προγραμματίζεται μέσω Internet και το νοσοκομείο επέτρεψε την πραγματοποίησή της υπό τον όρο πως κανένας από τους δύο άνδρες δεν θα έχει οικονομική ωφέλεια.

Συγκεκριμένα, ο Μπομπ Χίκι, ο οποίος είχε ανάγκη για μεταμόσχευση νεφρού από το 1999, ανακάλυψε την ιστοσελίδα MatchingDonors.com και γράφτηκε στο web site έναντι 290 δολαρίων το μήνα. Μέσα σε 3 μήνες είχε λάβει 500 μηνύματα από ανθρώπους που επιθυμούσαν να τον βοηθήσουν και τελικά κατέληξε στον Ρομπ Σμίτι. Ο Χίκι υποστηρίζει πως η συμφωνία του είναι νόμιμη και θα καταβάλει στον Σμίτι 5.000 δολάρια για να καλύψει τα έξοδα που θα του προκύψουν.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου πάντως δήλωσε πως το να επιτρέψει μεταμοσχεύσεις κάτω από τέτοιες συνθήκες αποτελεί εξαίρεση και πως στο μέλλον θα εξετάζει ενδελεχώς ανάλογες περιπτώσεις.

Σχόλια