Ε.Ε: Πρόταση νομικής κατοχύρωσης της διαδικτυακής ουδετερότητας

0

Τη νομική κατοχύρωση της διαδικτυακής ουδετερότητας πρότεινε η Ευρωπαία Επίτροπος και υπεύθυνη για τη Ψηφιακή Ατζέντα Niel Kroes. Η πρόταση αυτή ήρθε μετά τη διαπίστωση αδυναμίας πρόσβασης ή προβληματικής σύνδεσης περίπου 100 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε υπηρεσίες δωρεάν επικοινωνιών, όπως το Skype ή το WhatsApp.

Τα πολλαπλασιαζόμενα αυτά προβλήματα έχουν τη ρίζα τους-σύμφωνα με την Επίτροπο-στην παραβίαση από πολλούς ευρωπαίους παρόχους της-άγραφης ακόμα-αρχής της ουδετερότητας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι οποιουδήποτε είδους διακρίσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες και στο περιεχόμενο που διατίθεται μέσω του παγκόσμιου ιστού. Σημειώνεται ότι δεν είναι άγνωστη η τάση των τεχνολογικών εταιρειών να δυσχεραίνουν τη λειτουργία ανταγωνιστικών, διαδικτυακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2011, η «αρχή της ουδετερότητας» παραβιάζεται σε ποσοστό 20% όσον αφορά τις ενσύρματες συνδέσεις, και σε 1 στις 3 συνδέσεις στο mobile internet. Η Επίτροπος αναγνώρισε το δικαίωμα των εταιρειών να ελέγχουν τη ροή των δεδομένων, αλλά μόνο για τα δίκτυά τους και μόνο προκειμένου να προλάβουν τυχόν προβλήματα υπερφόρτωσης, ενώ υπογράμμισε τις επιβλαβείς συνέπειες της εσκεμμένης παρεμπόδισης πρόσβασης σε υπηρεσίες, για την ψηφιακή οικονομία. Να σημειωθεί τέλος ότι, μέχρι στιγμής, σχετική ρύθμιση περί «διαδικτυακής ουδετερότητας» έχουν ενσωματώσει στην εθνική τους νομοθεσία μόνο η Ολλανδία και η Σλοβενία.

Σχόλια