spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕν αναμονή απόφασης για την παρακολούθηση e-mail κυβερνητικών υπαλλήλων

Εν αναμονή απόφασης για την παρακολούθηση e-mail κυβερνητικών υπαλλήλων

spot_img
spot_img
spot_img

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να τοποθετηθεί επί της έκτασης του δικαιώματος παρακολούθησης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που στέλνουν και λαμβάνουν κυβερνητικοί υπάλληλοι στον χώρο εργασίας τους. Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την ουσιαστική ερμηνεία και εφαρμογή της τέταρτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που ρυθμίζει το κρίσιμο ζήτημα της “λελογισμένης προσδοκίας ιδιωτικότητας”.
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από μηνυτήρια αναφορά αστυνομικού στην Καλιφόρνια ο οποίος χρησιμοποιούσε το δίκτυο της υπηρεσίας του για να ανταλλάσσει μηνύματα με την πρώην σύζυγό του και την ερωμένη του. Ο προϊστάμενός του εντόπισε τα μηνύματα και τα διάβασε, ενώ ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι είχε αποσπάσει δέσμευσή του ότι δε θα διαβάζει την αλληλογραφία των υφισταμένων του, εφόσον εκείνοι καλύπτουν το κόστος της. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο κανονισμός λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι κατά τη χρήση κρατικού εξοπλισμού δεν μπορεί να προβάλλεται καμία αξίωση σεβασμού της ιδιωτικότητάς τους.
Ο αστυνομικός υπάλληλος δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό το 2008, όταν τοπικό δικαστήριο έκρινε ότι είχε θιγεί η σφαίρα της ιδιωτικής του ζωής. Σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι το ζήτημα δεν μπορεί να ρυθμιστεί καθώς εμπίπτει σε κενό νόμου και χρήζει ερμηνείας της τέταρτης τροπολογίας. Εξίσου προβληματισμένοι δηλώνουν και οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους έως τον Ιούνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 28% των εργοδοτών στις ΗΠΑ έχουν απολύσει υπάλληλο για κακή χρήση των υπηρεσιών διαδικτύου που παρέχει η εταιρεία τους, τα τρία τελευταία χρόνια. Η απόφαση του Δικαστηρίου, λοιπόν, αναμένεται να αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα για το ζήτημα συνολικά.

spot_img

Lawjobs