Γερμανία: Στα «σκαριά» ebook που θα παρεμποδίζει την πειρατεία

0

Γερμανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer εργάζονται πάνω σ’ ένα νέο τύπο ηλεκτρονικού βιβλίου (ebook), το σύστημα του οποίου θ’ αποτρέπει φαινόμενα πειρατείας.

Πρόκειται για ένα σύστημα DRM / SiDiM το οποίο θα κάνει παραλλαγές λέξεων, ούτως ώστε να «προσημαδεύονται» τυχόν πειρατικά αντίγραφα και να είναι δυνατή η ανίχνευσή τους από τους νόμιμους κατόχους.

Σε αντιδιαστολή με τη λήψη τεχνικών μέτρων «κλειδώματος» των πνευματικών έργων, η λεγόμενη «μέθοδος του αποτυπώματος» αποσκοπεί στον εντοπισμό των παραβατών μέσω προσημαδεμένων αντιγράφων που αφήνουν ίχνη και στην καταστολή της «πειρατείας».

Παρόμοιες μέθοδοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε μουσικά και οπτικοακουστικά αρχεία, ωστόσο η επιτυχία τους στο πεδίο των ηλεκτρονικών βιβλίων και η αποδοχή τους από τους συγγραφείς και τους λάτρεις του είδους είναι αμφίβολη, λόγω της ουσιαστικής επέμβασης στο σώμα του έργου.

Το ως άνω σύστημα βρίσκεται πάντως υπό δοκιμή και οι Γερμανοί επιστήμονες έχουν ήδη εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση και συνεργασία με γερμανικό εκδοτικό οίκο, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς θα λειτουργήσει η ιδέα τους στην πράξη.

 

Σχόλια