Η πρώτη αγωγή στην Αμερική για την ηλεκτρονική κατασκοπεία

0

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικής κατέθεσε την πρώτη στη χώρα αγωγή κατά εταιριών πληροφορικών συστημάτων που κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν μέσω του διαδικτύου σε υπολογιστές χρηστών και χωρίς την άδειά τους προγράμματα «κατασκοπείας». Με τα προγράμματα αυτά ο χρήστης δεχόταν εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα, ενώ ταυτόχρονα οι εναγόμενες εταιρίες Seismic Entertainment Productions, Smartbot.Net, και Sanford Wallace, που θεωρείται ότι ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, προσέφεραν τη «λύση» στον χρήστη υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει 30 δολάρια για να προμηθευτεί το λογισμικό – αντίδοτο με την ονομασία “spy deleter”.

Παράλληλα, επιδιώκεται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων που θα απαγορεύουν στις εταιρίες να χρησιμοποιούν και να διαθέτουν τέτοιου είδους λογισμικό στο διαδίκτυο και θα αποζημιώνουν τους χρήστες που έπεσαν θύματα της τακτικής τους.

Η αγωγή έρχεται μία βδομάδα αφότου ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί την τακτική εταιριών και προσώπων να εγκαθιστούν μέσω του Internet κρυφά προγράμματα σε υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών με σκοπό να κλέψουν προσωπικά στοιχεία τους.

Σχόλια