ΗΠΑ: Αίτημα διαφάνειας από τις τεχνολογικές εταιρείες

0

Τρεις από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές και τεχνολογικές εταιρείες, η Google Inc., η Facebook Inc. και η Microsoft, απηύθυναν ισάριθμα αιτήματα στην αμερικανική κυβέρνηση , προκειμένου να λάβουν άδεια δημοσιοποίησης των αιτημάτων παροχής πληροφοριών που έχουν λάβει από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των τεχνολογικών κολοσσών λαμβάνει χώρα σε μια προσπάθεια να απεκδυθούν το προφίλ του «πρόθυμου συνεργάτη» των κυβερνητικών υπηρεσιών, ο οποίος τις τροφοδοτεί μαζικά με προσωπικά δεδομένα χρηστών, όπως αυτό προέκυψε μετά τα πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, σχετικά με το απόρρητο πρόγραμμα PRISM.

Η πρώτη που κατέθεσε σχετικό αίτημα ήταν η Google, ζητώντας απ’ το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άδεια να δημοσιοποιήσει το ακριβές σύνολο των αιτημάτων που έλαβε από τις υπηρεσίες ασφαλείας, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι δεν παρέχει «απεριόριστη πρόσβαση» στα αρχεία της, όπως κατηγορήθηκε. Να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της αιτούμενης διαφάνειας, η Google Inc.έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τη σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Eric Holder και στον διευθυντή του FBI Robert Miller.

Σχόλια