ΗΠΑ: Μαζική παρακολούθηση τηλεφωνικών αρχείων

0

Τα τηλεφωνικά αρχεία εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών συλλέγονται και παρακολουθούνται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας(National Security Agency-NSA), σύμφωνα με σχετικό, αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο βρετανικό Τύπο.

Η παρακολούθηση λαμβάνει χώρα κατόπιν μυστικής δικαστικής εντολής και αφορά στα τηλεφωνικά αρχεία πελατών της Verizon, ενός από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Αμερικής. Σύμφωνα με τη σχετική εντολή, η εταιρεία οφείλει να παρέχει στην NSA πληροφορίες για τις συνδιαλέξεις των συνδρομητών της σε «συνεχή, καθημερινή βάση». Τα δεδομένα που συλλέγονται περιλαμβάνουν στοιχεία για τους τηλεφωνικούς αριθμούς, την ώρα και τη διάρκεια των κλήσεων, καθώς και την τοποθεσία, σε καμία όμως περίπτωση-όπως επισημαίνεται-το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Η σχετική δικαστική εντολή, η οποία εκδόθηκε για λογαριασμό του FBI τον Απρίλιο, παρέχει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες και στην κυβέρνηση απεριόριστη πρόσβαση στα ως άνω δεδομένα για χρονικό διάστημα ενός τριμήνου, ενώ η δημοσιοποίησή της αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Να σημειωθεί τέλος ότι τόσο ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Verizon δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους σχόλιο.

Σχόλια