ΗΠΑ: Προβληματισμός για τις παρακολουθήσεις του διαδικτύου από την κυβέρνηση

0

Αυξάνεται κατακόρυφα ο προβληματισμός και η ανησυχία για τια μαζικές παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου από την αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια άκρως απόρρητων προγραμμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο.

Οι διαδοχικές αποκαλύψεις ότι κυβερνητικά στελέχη και ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν άμεση, ακώλυτη πρόσβαση στα κεντρικά συστήματα διαδικτυακών κολοσσών, μεταξύ των οποίων η Google, η Facebook Inc., η Microsoft, η Yahoo κλπ., έχουν καταστεί παγκόσμιο θέμα συζήτησης και έχουν φέρει τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας της ψηφιακής ζωής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες τεχνολογικές εταιρείες, έχουν αρνηθεί ρητά την ανάμιξή τους σε οποιοδήποτε σχετικό πρόγραμμα παρακολούθησης. O διευθύνων σύμβουλος της Google Larry Page, διέψευσε τα περί παροχής πρόσβασης στα δεδομένα των χρηστών με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg χαρακτήρισε τους σχετικούς ισχυρισμούς των ΜΜΕ «αισχρούς και ανυπόστατους».

Την ίδια στιγμή ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Verizon φαίνεται να έχει παραδεχθεί την παρακολούθηση των τηλεφωνικών αρχείων των συνδρομητών του από την NSA(Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama υπεραμύνθηκε των ενεργειών και των μεθόδων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ προστασίας της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των πολιτών». Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι η ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών των αμερικανών πολιτών δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αφού οποιαδήποτε παρακολούθηση λαμβάνει χώρα, έχει ως στόχο μη-Αμερικανούς και βρίσκεται εντός των επιτρεπτών πλαισίων, δεδομένου ότι βάσει του αμερικανικού νόμου, η NSA έχει το ελεύθερο να συλλέγει πληροφορίες για ξένους πολίτες.

Να σημειωθεί τέλος, ότι τελευταία δημοσιεύματα τόσο του βρετανικού όσο και του αμερικανικού Τύπου, υποδεικνύουν τον 29χρονο τεχνικό, πρώην εργαζόμενο στη CIA Edward Snowden, ως την πηγή που διέρρευσε στη δημοσιότητα τις απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σχόλια