Καταδίκη μέσω ταυτοποίησης DNA στη Βρετανία

0

Σε τρεις εβδομάδες κοινωνικής εργασίας καταδικάστηκε 22χρονος βρετανός που έπτυσε κατά οδηγού λεωφορείου, καθώς δεν του επετράπη να κατέβει από το όχημα στο σημείο που ήθελε και αναγκάστηκε να περιμένει ως τη στάση. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 13 Απριλίου, ενώ η καταδίκη του 22χρονου δεν θα είχε καταστεί εφικτή, αν προηγουμένως ο οδηγός του λεωφορείου δεν φρόντιζε να διατηρήσει δείγμα από το DNA του.
Τελικά, η αστυνομία εντόπισε τον δράστη ένα μήνα αργότερα. “Το DNA που διατήρησε ο οδηγός από τα ρούχα του χρησιμοποιώντας ειδική συσκευή ήταν το κλειδί για την επιτυχή επίλυση της υπόθεσης”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας μεταφορών Joe Royle.
“ Πρόκειται για ένα απλό παράδειγμα της χρησιμότητας και της αξίας των ιατροδικαστικών αναλύσεων DNA στην επίλυση οιασδήποτε καθημερινής παράνομης ή εγκληματικής, μικρής ή μεγάλης ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιστατικό αυτό επιλύθηκε από την αγγλική αστυνομία, η οποία είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος στη δημιουργία και ανάπτυξη της βάσης δεδομένων γενετικών ταυτοτήτων και στην χρήση των γενετικών αποτυπωμάτων”, τόνισε, μιλώντας στο lawnet.gr, ο Δρ. Γεώργιος Φιτσιάλος, γενετιστής, μοριακός βιολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος του κέντρου DNAlogy και πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA.

Σχόλια