Νόμος θέτει προϋποθέσεις στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Καλιφόρνια

0

Νόμος που υπεγράφη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ προβλέπει ότι από τις αρχές του 2006 η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνεται μεν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως θα απαιτείται ταυτόχρονα και η χορήγηση εντύπου που θα πιστοποιεί την κάθε ψήφο.

Ο νόμος αυτός αποτελεί την απάντηση στις έντονες αμφισβητήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την αξιοπιστία της μεθόδου της ψηφοφορίας με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι το σύστημα αυτό είναι ευάλωτο και έχει πολλές «τρύπες» ασφαλείας. Οι ίδιοι μάλιστα πρότειναν ως μία λύση τη χορήγηση εντύπου-βεβαίωσης της ψήφου στον κάθε εκλογέα που ψηφίζει ηλεκτρονικά, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ασφάλεια της διαδικασίας.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας της Καλιφόρνια δήλωσε ότι θα μηνύσει την εταιρία Diebold, η οποία έχει χορηγήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές για τις Προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, για απάτη. Όπως υποστηρίζει, η εταιρία απέκρυψε την αλήθεια για τα ελαττώματα ασφαλείας των συσκευών της, τα οποία δεν ελέγχθηκαν.

Σχόλια