Ομπάμα: Ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών

Περιορισμούς στη χρήση δεδομένων από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ(NSA), προανήγγειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Όπως τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος, οι ατομικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά η ανάγκη για ταχεία απάντηση σε πραγματικές απειλές ενείχε πάντοτε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να φθάσει πιο μακριά από όσο της επιτρέπεται θεσμικά. Οι μεταρρυθμίσεις στα θέματα λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών πρέπει να δίνουν στους Αμερικανούς «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται» σημείωσε ο Ομπάμα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα επεκτείνει την προστασία, η οποία επιφυλάσσεται στους Αμερικανούς και σε πολίτες άλλων χωρών του κόσμου, των οποίων δεδομένα φθάνουν στα χέρια των αμερικανικών υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στα προγράμματα παρακολούθησης, ζήτησε να τεθούν περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τα οποία δεν θα πρέπει να φυλάσσονται από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν τα δεδομένα των τηλεφωνικών επικοινωνιών προτείνει να συγκεντρώνονται από τις τηλεφωνικές εταιρίες ή από κάποια άλλη υπηρεσία. Όμως, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, πρόκειται να του υποβάλει τις προτάσεις του. Παράλληλα, δικαστική έγκριση θα χρειάζεται στο εξής η NSA προκειμένου να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που διατηρεί για τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ζήτησε από το Κογκρέσο να συστήσει μια επιτροπή από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα παραβίασης της ιδιωτικότητας, οι οποίοι, ως ανεξάρτητο όργανο, θα γνωμοδοτούν στις υποθέσεις που καλείται να εκδικάζει το μυστικό Δικαστήριο Παρακολούθησης Ξένων Πληροφοριών (FISA). Ο Ομπάμα, δήλωσε, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, ότι απαγόρευσε στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες για τις προθέσεις των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, όπως κάνουν άλλωστε και όλες οι άλλες χώρες.

Η Γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι η δέσμευση που ανέλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να μεταρρυθμίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και το σύστημα συλλογής των τηλεφωνικών δεδομένων είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε όμως ότι περιμένει συγκεκριμένες πράξεις.

Με δυσπιστία στις δηλώσεις Ομπάμα, αντέδρασε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ.