Συμβιβασμός της Grokster με την RIAA

0

Η υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Grokster ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο συμβιβασμού με την Αμερικάνικη Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών (RIAA), υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 500.000 δολαρίων. Ο συμβιβασμός αφορά την ίδρυση από την Grokster μιας ξεχωριστής υπηρεσίας ανταλλαγής μουσικών αποκλειστικά αρχείων έναντι μηνιαίας συνδρομής 24.99 δολαρίων από τους χρήστες του διαδικτύου.

Η RIAA υποστηρίζει ότι η υπηρεσία αυτή, με την ονομασία Puretones.com, δημιουργήθηκε από την Grokster χωρίς άδεια από τους δικαιούχους, τα μουσικά κομμάτια των οποίων διατίθεντο έναντι της ανωτέρω συνδρομής. Μόλις αποκαλύφθηκε η έλλειψη της σχετικής άδειας η υπηρεσία σταμάτησε να λειτουργεί.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η RIAA δεν κέρδισε ξεχωριστή αγωγή κατά της ίδιας της Grokster, αφού τα αμερικανικά δικαστήρια έκριναν ότι η υπηρεσία δεν ευθύνεται για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά των χρηστών στο Internet, ενώ παρομοίασαν την υπηρεσία με συσκευή βίντεο VCR που χρησιμοποίειται νόμιμα, έστω κι αν με τη συσκευή αυτή είναι δυνατή η αντιγραφή ταινιών.

Σχόλια