Συμφωνία των ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

0

Σε ένα «φιλικό» προς τις τεχνολογικές εταιρείες σχέδιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων συμφώνησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές νομοθετικές προσπάθειες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, με όλες όμως τις σχετικές πρωτοβουλίες και πακέτα μέτρων να συναντούν εμπόδια, από ισχυρά δίκτυα τεχνολογικών εταιρειών της Silicon Valley και των Βρυξελλών.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης των 27 κρατών-μελών της Ένωσης, κατέληξαν σε μια πρόταση, βάσει της οποίας οι εταιρείες διαδικτύου θα ελέγχονται, μόνο αν προκύπτει σαφής διακινδύνευση των δικαιωμάτων των χρηστών.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ελαστικοποιείται ο βαθμός της απαιτούμενης συγκατάθεσης των χρηστών προς τις τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου για συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων τους, στα πλαίσια μιας προσπάθειας εξισορρόπησης του ατομικού δικαιώματος στο προσωπικό απόρρητο με τα δικαιώματα της επιχειρηματικής και οικονομικής ελευθερίας.

Σχόλια