Συνεργασία Microsoft και FBI για την αντιμετώπιση επικίνδυνου “ιού”

0

Εξαρθρώθηκε, με συντονισμένες ενέργειες του FBI και της Microsoft, ένα δίκτυο «μολυσμένων» υπολογιστών, μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι αφαιρέθηκε περί το μισό δισεκατομμύριο δολάρια από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάνω από 5 εκατομμύρια υπολογιστές «μολύνθηκαν» από τον εν λόγω «ιό» (botnet). Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό trojan Citadel, το οποίο εξαπλώθηκε μέσω πλαστών αντιγράφων του λειτουργικού συστήματος των Windows και ο κώδικας του οποίου είναι σχεδιασμένος, ώστε να υποκλέπτονται προσωπικές πληροφορίες, μέσω καταγραφής των δεδομένων που πληκτρολογεί ο χρήστης του μολυσμένου υπολογιστή.

Η Microsoft έλαβε άδεια από δικαστήριο της Βόρειας Καρολίνα για να «επιτεθεί» και να απενεργοποιήσει τους διακομιστές του Citadel, ώστε να θέσει εκτός λειτουργίας τα botnets. Στις επιχειρήσεις που έγιναν στο Νιου Τζέρσι και την Πενσυλβάνια, στις οποίες τα στελέχη της εταιρείας συνοδεύονταν από ομοσπονδιακούς πράκτορες, συγκεντρώθηκαν στοιχεία και πειστήρια, τα οποία εκτός των άλλων, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν προς ενημέρωση και προειδοποίηση των χρηστών.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της Microsoft, μέχρι στιγμής έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 1.000 από τα 1.400 «μολυσμένα» δίκτυα υπολογιστών, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters θύματα της πρόσφατης αυτής δράσης του Citadel έπεσαν πολλοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, όπως η American Express, το PayPal, το Citigroup κ.α.

Σχόλια