Το Κογκρέσο μελετά νομοσχέδια κατά του spyware

0

Τρία νομοσχέδια που αφορούν την καταπολέμηση του spyware, της παρακολούθησης δηλαδή του υπολογιστή ενός χρήστη χωρίς να το γνωρίζει, έχει να μελετήσει το Κογκρέσο. Η αντυιμετώπιση του φαινομένου έχει μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί το προστάδιο για την ηλεκτρονική υποκλοπή προσωπικών δεδομένων του χρήστη.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι και τα 3 νομοσχέδια παρουσιάζουν ελαττώματα, καθώς δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά το spyware και τονίζουν ότι είναι προτιμότερος ένας ευρύτερος νόμος που να προστατεύει την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, παρά τα μεμονωμένα νομοσχέδια που καλύπτουν συγκεκριμένες δράσεις στο Internet.

Ένα από αυτά τα νομοσχέδια προβλέπει χρηματικές ποινές και φυλάκιση έως 5 έτη σε όποιον εγκαταστήσει σε ξένο υπολογιστή πρόγραμμα spyware χωρίς την άδεια του χρήστη, μέσω ιστοσελίδων που επισκέπτεται ή μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων, όπως είναι το Kazaa. Ήδη ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τέτοιες ενέργειες, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν προβλέπει βαριές ποινές για τους παραβάτες και έχει πολλά «παραθυράκια», καθιστώντας τον ανενεργό απέναντι σε έναν παρόμοιο ομοσπονδιακό νόμο.

Σχόλια