Τουρκία: Πιέσεις προς το Twitter να συμμορφωθεί με την τουρκική νομοθεσία

0

Στον απόηχο των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στην Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία, προκειμένου οι αρχές να ασκούν μεγαλύτερη και αυστηρότερη εποπτεία στο δημοφιλές μέσο.

«Έχουμε επανειλημμένως τονίσει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εάν θέλουν να λειτουργούν στην Τουρκία, οφείλουν να συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών, Binali Yildirim. Υπενθυμίζεται ότι το Twitter βρέθηκε στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, καθώς φαίνεται ότι μέσω αυτού οργανώθηκαν και δρομολογήθηκαν οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών στη γείτονα χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, δεδομένου ότι κατά τις πρώτες μέρες των επεισοδίων τα επίσημα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια αγνοούσαν επιδεικτικά την έκταση των διαμαρτυριών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούσαν την κυρίαρχη πλατφόρμα έκφρασης των αντιτιθέμενων στην κυβέρνηση πολιτών.

Επίσης σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, οι αρχές της Τουρκίας ζήτησαν από το Twitter ν’ αποκαλύψει στοιχεία για την ταυτότητα χρηστών οι οποίοι ανήρτησαν εμπρηστικά σχόλια και υποκίνησαν μαζικές αντιδράσεις. Σημειώνεται τέλος, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε πρόσφατα το δημοφιλές μέσο «μάστιγα», καθώς, κατά τη γνώμη του, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για συκοφαντίες εναντίον της κυβέρνησης και για διατάραξη της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης.

Σχόλια