Υλικό από συναυλία των Beatles αντικείμενο δικαστικής διαμάχης

0

Αντικείμενο διένεξης σχετικά με παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και ζητήματα public domain έγινε σπάνιο μαγνητοσκοπημένο υλικό από συναυλία των Beatles. Πρόκειται για ένα βίντεο-μουσικό ντοκουμέντο, με πλάνα και υλικό από την πρώτη συναυλία του θρυλικού συγκροτήματος στις ΗΠΑ, το 1964.

Αντίπαλα μέρη στην εν λόγω διαμάχη είναι η Sony/ATV Music Publishing, η οποία διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του καταλόγου των έργων των Beatles, και η Ace Arts, η οποία προέβη στην προβολή του συγκεκριμένου φιλμ χωρίς να πάρει άδεια από τη διαχειρίστρια εταιρεία. Συγκεκριμένα η Ace Arts ισχυρίζεται ότι το επίμαχο υλικό έχει καταστεί «κοινό κτήμα»(public domain), από τη στιγμή που η πρωτότυπη ηχογράφηση έγινε επανειλημμένως αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς να προστατεύεται από τη νομοθεσία περί coyright. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της Ace Arts, η πρωτότυπη εγγραφή της συγκεκριμένης συναυλίας, ανήκε στην κινηματογραφική εταιρεία National General, η οποία τη μεταβίβσε σε ιδιώτη κατά το κλείσιμό της στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

« Έκτοτε κυκλοφόρησαν αντίγραφα της ταινίας και υλικό χρησιμοποιήθηκε σε πολλά ντοκιμαντέρ και ειδικές εκδόσεις χωρίς να αναζητηθούν ποτέ πνευματικά δικαιώματα», δηλώνει η Ace Arts. Το ντοκιμαντέρ της Ace Arts με τίτλο: ”The Beatles: The Lost Concert” βρισκόταν στο στάδιο της διανομής στις κινηματογραφικές αίθουσες, όταν παρενέβησαν η Sony/ATV Publishing σε σύμπραξη με την Apple Corps., η οποία είναι η τωρινή κάτοχος της πρωτότυπης ταινίας.

Σχόλια