spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΑναθεώρηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού περί διαδικασιών αφερεγγυότητας προτείνει η Κομισιόν

Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού περί διαδικασιών αφερεγγυότητας προτείνει η Κομισιόν

spot_img
spot_img
spot_img

Οι ισχύοντες κανόνες ευρωπαϊκού πτωχευτικού δικαίου χρονολογούνται από το 2000 και αποτυπώνονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.1346/2000. Σύμφωνα με την Κομισιόν στόχος των νέων κανόνων δεν θα είναι η εκκαθάριση, αλλά το να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε κατά τα άλλα βιώσιμες επιχειρήσεις.

«Οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για τη δημιουργία πλούτου και της απασχόλησης, αλλά η σύσταση μιας επιχείρησης – και διατήρησή της σε λειτουργία – είναι δύσκολη, ιδίως στο σημερινό οικονομικό κλίμα. Οι ισχύουσες διατάξεις περί αφερεγγυότητας πρέπει να επικαιροποιηθούν, ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να μπορούν ευκολότερα να επιβιώσουν αντί να τεθούν υπό εκκαθάριση. 1,7 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης χάνονται κάθε χρόνο λόγω πτωχεύσεων. Θέλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στις έντιμες επιχειρήσεις και στα άτομα που απασχολούν», σχολίασε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος για ζητήματα δικαιοσύνης Viviane Reding.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής σε ημερήσια βάση κηρύσσονται περίπου 600 πτωχεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ένα τέταρτο των οποίων έχει διασυνοριακό στοιχείο. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι επιχειρηματίες διδάσκονται από τα λάθη τους και σε γενικές γραμμές είναι επιτυχημένοι στην δεύτερη προσπάθειά τους. Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ένα πρώτο βήμα της πολιτικής «διάσωσης και ανάκαμψης» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Αναθεωρώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο βασική στόχευση είναι η διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών των οφειλετών, με παράλληλα διαφύλαξη των συμφερόντων των πιστωτών. Οι τελευταίοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα από την εκσυγχρονισμένη νομοθεσία, αφού θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους επιστραφούν τα χρήματά τους με μια αναδιάρθρωση της επιχείρησης, παρά με την εκκαθάριση.

Η Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον χωριστοί κανόνες περί πτώχευσης για τους επιχειρηματίες εκείνους που είναι έντιμοι, κατ’ αντιδιαστολή με τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, όπου η πτώχευση είναι δόλια ή οφείλεται σε ανευθυνότητα. Σε περίπτωση μη δόλιας πτώχευσης μία συντομευμένη περίοδος απαλλαγής, σε σχέση με τα χρέη και τους νομικούς περιορισμούς που απορρέουν από την πτώχευση, θα διασφαλίζει ότι η επιχειρηματικότητα δεν θα καταλήγει σε «θανατική καταδίκη», όταν η επιχείρηση πτωχεύει.

Αναθεωρώντας και εκσυγχρονίζοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί αφερεγγυότητας η Κομισιόν αποσκοπεί στην διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις σε εποχές με ιδιάιτερες οικονομικές δυσκολίες. Η επικαιροποίηση του κανονισμού περί αφερεγγυότητας που χρονολογείται από το 2000 θα στηρίξει την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των πιστωτών, οι οποίοι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισπράξουν τα χρήματά τους.

spot_img

Lawjobs