Αργεντινή: Καταδίκη του πρώην Προέδρου σε 7ετή φυλάκιση

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής, καταδίκασε τον πρώην Πρόεδρο, Carlos Menem, για παράνομο εμπόριο όπλων με την Κροατία και το Εκουαδόρ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αθωώσει τον πρώην Πρόεδρο και τους 17 συγκατηγορούμενούς του, δεχόμενο τους ισχυρισμούς του Menem ότι τα επίμαχα όπλα προορίζονταν για τον Παναμά και τη Βενεζουέλα αλλά εκλάπησαν και πουλήθηκαν σε ομάδες που παραβίασαν τα σύμφωνα ειρήνης και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο, το οποίο επιλήφθηκε της υπόθεσης, διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης υπό το φως νέων αδιάσειστων αποδείξεων και καταδίκασε 12 από τους εμπλεκόμενους σε ποινές φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 82χρονος Menem, ο οποίος υπηρετεί επί του παρόντος ως Γερουσιαστής, απολαμβάνει την ασυλία του κρατικού λειτουργού. Το Δικαστήριο ασκεί πιέσεις στη Γερουσία να άρει το σχετικό προνόμιο, όμως τα πρόσφατα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολλοί πολιτικοί της Αργεντινής καθιστούν μια τέτοια πιθανότητα ισχνή, ενώ επιπλέον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κατάδικοι άνω των 70 ετών έχουν το δικαίωμα να εκτίουν την ποινή τους κατ’ οίκον.

Σχόλια