Βρετανοί τραπεζίτες μπλεγμένοι στο σκάνδαλο της Enron

0

Τρία πρώην στελέχη της βρετανικής τράπεζας NatWest εμφανίστηκαν σε δικαστήριο του Λονδίνου, επιδιώκοντας να μην εκδοθούν στην Αμερική, έπειτα από αίτημα της αμερικανικής εισαγγελίας, και να δικαστούν εκεί σχετικά με το σκάνδαλο της Enron. Και οι τρεις κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην πώληση από την Enron μιας επενδυτικής εταιρίας με παράνομα κέρδη για τους ίδιους.

Οι Βρετανικές εισαγγελικές αρχές δεν έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τους, ωστόσο οι ίιδοι επιθυμούν να δικαστούν στη Βρετανία και να διαπιστωθεί η αθωώτητά τους. Σε περίπτωση που εκδοθούν στην Αμερική και δικαστούν στο Τέξας, έδρα της Enron, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της προφυλάκισης για δύο χρόνια, και σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε 30 χρόνια κάθειρξη.

Οι ίδιοι δεν αρνούνται ότι πλούτισαν με τις ενέργειές τους, υποστηρίζουν όμως ότι τα κέρδη είναι νόμιμα και ότι μπορούν να το αποδείξουν, χωρίς να χρειαστεί να εκδοθούν στην Αμερική. Παράλληλα, τονίζουν ότι τυχόν έκδοσή τους παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Σχόλια