Ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που προώθησε η Ρωσία και αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση και την ποινική δίωξη υπόπτων για τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών. Η Ρωσία πρότεινε το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος ύστερα από την τραγωδία στο Μπεσλάν που στοίχισε τη ζωή σε 300 ανθρώπους.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισε το ψήφισμα «οδικό χάρτη» προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το νέο ψήφισμα επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες. Ήδη μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν κυρώσεις, με το ψήφισμα αυτό όμως το Συμβούλιο μπορεί να λάβει μέτρα και κατά άλλων ομάδων ή προσώπων που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Από την άλλη, η ανθρωπιστική οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» υποστηρίζει ότι το εύρος του ψηφίσματος είναι τόσο μεγάλο, που μπορεί να οδηγήσει στην ποινική δίωξη ακτιβιστών ή πολιτικών οργανώσεων που έχουν ειρηνικούς σκοπούς.

Σχόλια