ΔΔΧ: Διαμάχη Αυστραλίας- Ιαπωνίας για τη φαλαινοθηρία

0

Η Αυστραλία κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με το επιστημονικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, ισχυριζόμενη ότι αποτελεί προκάλυμμα για εμπορική εκμετάλλευση στο συγκεκριμένο τομέα.
Η Ιαπωνία εισήγαγε το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας για επιστημονικούς σκοπούς, επικαλούμενη το δικαίωμά της να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των φαλαινών στην αλιευτική βιομηχανία της. Η Αυστραλία ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω από το εν λόγω πρόγραμμα υποκρύπτονται πρακτικές αμιγώς εμπορικής φαλαινοθηρίας και κατηγορεί την Ιαπωνία για παραβίαση των σχετικών διεθνών υποχρεώσεών της.

«Περισσότερες από 10.000 φάλαινες έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα του αποκαλούμενου επιστημονικού προγράμματος φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας. Θεωρούμε το πρόγραμμα αυτό παράνομο και θέλουμε να σταματήσει», ανέφερε ο Μαρκ Ντρέιφους, νομικός σύμβουλος της Αυστραλίας, ενώ η ιαπωνική πλευρά δηλώνει ότι το επίμαχο πρόγραμμα έχει ήδη συνεισφέρει πολύ σημαντικά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ηλικία του πληθυσμού και τους ρυθμούς αναπαραγωγής των φαλαινών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του είδους.

Να σημειωθεί τέλος ότι η εμπορική φαλαινοθηρία τελεί σε moratorium από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

 

Σχόλια