Διεθνής Αμνηστία: «Άθλιες οι συνθήκες κράτησης μεταναστών στη Λιβύη»

0

Ελεεινές συνθήκες κράτησης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Λιβύη, που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν πρακτικές βασανιστηρίων, καταγράφει σε σχετική έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία.
Η ΜΚΟ καλεί τις αρμόδιες λιβυκές αρχές να σταματήσουν την επ’ αόριστον κράτηση των αιτούντων άσυλο, καταγγέλλοντας την άθλια μεταχείριση χιλιάδων ξένων πολιτών, μέσω αυθαίρετων συλλήψεων και κράτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Η οργάνωση αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε στα κέντρα κράτησης της Λιβύης έχει αποφέρει μαρτυρίες και αποδείξεις πρακτικών που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια. «Αρκετοί κρατούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται γυναίκες, ξυλοκοπήθηκαν βίαια με σωλήνες νερού ή ηλεκτρικά καλώδια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επιπλέον η διεθνής αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της και τον προβληματισμό της για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φαίνεται «να βοηθάει τη λιβυκή κυβέρνηση στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, χρηματοδοτώντας παράλληλα κέντρα παράνομης κράτησης μεταναστών, προκειμένου να σταματήσει την λαθρομετανάστευση προς την Ευρώπη, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».Τέλος η ΜΚΟ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη σύναψη νέων συμφωνιών με τη Λιβύη σε αυτόν τον τομέα, έως ότου η χώρα επιδείξει τον προσήκοντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Σχόλια