Διεθνής Αμνηστία: Καταγγελία για την ατιμωρησία των εγκλημάτων του ισπανικού εμφυλίου

0

Το «καθεστώς ατιμωρησίας» που κυριαρχεί στην Ισπανία σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και την περίοδο του φρανκισμού κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι ισπανικές αρχές φαίνεται να «παγώνουν» τις έρευνες για τα εν λόγω εγκλήματα και τα δικαστήρια θέτουν στο αρχείο «με γενικευμένο τρόπο» τις αγωγές που κατατίθενται από τις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η ισπανική δικαιοσύνη έχει διαβιβάσει 47 αγωγές σε περιφερειακά δικαστήρια, με τουλάχιστον 38 εξ αυτών να έχουν τεθεί έκτοτε στο αρχείο, είτε διότι οι δικαστές έκριναν πως τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί, είτε διότι καλύπτονταν από το νόμο περί αμνηστίας, ή διότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν αποβιώσει.

«Φαίνεται πως τα δημόσια όργανα εξουσίας επιχειρούν να εξασφαλίσουν ατιμωρησία», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ο διευθυντής του ισπανικού γραφείου της οργάνωσης, Esteban Beltran. «Η Ισπανία δεν ερευνά και δεν συνεργάζεται πλέον με έρευνες που έχουν δρομολογηθεί σε άλλες χώρες». Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον Beltran, το γεγονός ότι τον Μάιο, η ισπανική κυβέρνηση είχε παρεμποδίσει πολλά θύματα του Φρανκισμού, ηλικιωμένα πρόσωπα στο σύνολό τους, να καταθέσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης στη διάρκεια μίας ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Αργεντινής, που ερευνούσε εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί την επίμαχη περίοδο.

Σχόλια