Δικαστήριο ενέκρινε την εξαγορά της PetroKazakhstan από την Κίνα

0

Δικαστήριο του Καναδά ενέκρινε την εξαγορά ύψους 4,18 δισ. δολ. της PetroKazakhstan Inc από την China National Petroleum Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας.

Στις ανταγωνίστριες της Κίνας για τις πετρελαιοπηγές της PetroKazakhstan, στο Καζακστάν, συμπεριλαμβάνονται η OAO Lukoil και η Oil & Natural Gas Corp., οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της Ρωσίας και της Ινδίας, αντιστοίχως. Η Κίνα έψαχνε εξονυχιστικά τη Γη, για να βρει πετρέλαιο, προκειμένου να τροφοδοτήσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, Mani Shankar Aiyar, είχε πει ότι η Oil & Natural Gas μπορεί ακόμη να αγοράσει μερίδιο στην PetroKazakhstan Inc., μετά το νόμο που πέρασε το Καζακστάν, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να εμποδίσει πωλήσεις σε εταιρείες πετρελαιοειδών. «Η PetroKazakhstan θα αλλάξει δομή, εξ αιτίας του νόμου» είπε ο Aiyar στους δημοσιογράφους στο Ν. Δελχί, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η China National συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 33% στην κρατική PetroKazakhstan, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην εξαγορά.

Σχόλια