ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Γαλλίας για καθυστέρηση της δικαιοδοτικής διαδικασίας

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Γαλλία λόγω της καθυστέρησης των αρμόδιων αρχών να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης πλήρωμα πλοίου το οποίο αποδεδειγμένα μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Junior, στο οποίο, μετά τη διενέργεια νηοψίας από το γαλλικό ναυτικό, εντοπίστηκε φορτίο καθαρής κοκαΐνης άνω των 3 τόνων. Η νηοψία έλαβε χώρα στον κόλπο της Γουινέας το 2008, όπου συνελήφθη και το πλήρωμα, το οποίο τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση σε φυλακή της δυτικής Γαλλίας.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι «οι ύποπτοι για λαθρεμπόριο έπρεπε να έχουν οδηγηθεί ήδη από την άφιξή τους στην Γαλλία και χωρίς καθυστέρηση ενώπιον δικαστή», ενώ έκρινε ότι ο περιορισμός των συλληφθέντων μετά από ένα ταξίδι διάρκειας δύο εβδομάδων στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, συνιστά παραβίαση των κατοχυρωμένων και στην ΕΣΔΑ δικαιωμάτων στην ελευθερία και στην ασφάλεια. Στους ενάγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 5.000 ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος ότι μεταξύ των εναγόντων που δικαιώθηκαν, βρίσκεται και ο Έλληνας καπετάνιος του πλοίου.

Σχόλια