ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις δικαιωμάτων διαδηλωτών και κακομεταχείριση κρατουμένων

0

Η Τουρκία καταδικάστηκε τρις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση δικαιωμάτων συμμετοχής σε διαδηλώσεις και κακομεταχείριση κρατουμένων. Η πρώτη καταδίκη αφορά στην υπόθεση της διαδηλώτριας Γκιολού Οζάλπ, η οποία συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία το Μάρτιο του 2004, κατά τη συμμετοχή της σε ειρηνική διαδήλωση για τα θύματα της σφαγής του 1988 στην Χαλάμζα, στην Συρία. Η Οζάλπ προσέφυγε στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενη τόσο για τη σύλληψή της, όσο και για την εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστη κατά την κράτησή της, καθώς επίσης και για την αδιαφορία που επέδειξαν οι τουρκικές αρχές στις σχετικές καταγγελίες της. Το Δικαστήριο, δεχόμενο τις αιτιάσεις της, καταδίκασε την Τουρκία για προσβολή του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, για παραβίαση των διεθνών συνθηκών περί χρηστής μεταχείρισης των κρατουμένων και για μη αποτελεσματική εξέταση της υποθέσεως.

Οι άλλες δύο καταδίκες σχετίζονται με τις προσφυγές ενός μέλους του PKK κι ενός μέλους της τούρκικης Χεζμπολάχ. Εκδικάζοντας την προσφυγή του Χικμέτ Γιλμάζ, κατοίκου Βελγίου, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης ως μέλος του ΡΚΚ, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος του υπόδικου για επιλογή συνηγόρου υπεράσπισης και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 1.500 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Όσον αφορά τον καταδικασθέντα σε ισόβια για τη συμμετοχή του στην ισλαμιστική, τουρκική οργάνωση Χεζμπολάχ Ριφάτ Ντεμίρ, το Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του περί υπέρμετρης διάρκειας προφυλάκισης και στέρησης του δικαιώματος πρόσβασης στα ένδικα μέσα και καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, επιδικάζοντας στον Ντεμίρ αποζημίωση ηθικής βλάβης ύψους 9.000 ευρώ.

Σχόλια