Ε.Ε: Έκθεση για τις νέες μορφές ναρκωτικών και την καταπολέμησή τους

0

Αύξηση του αριθμού και της διαθεσιμότητας νέων μορφών ναρκωτικών ουσιών, παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών και των φαινομένων εξάρτησης, διαπιστώνει σε σχετική του έκθεση ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά.

Οι νέοι αυτοί τύποι ναρκωτικών ουσιών έχουν διαμορφώσει μια νέα δυναμική αγορά, η οποία θέτει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την λειτουργία του νόμου και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απεξάρτησης. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση [Link], υπάρχουν και θετικές εξελίξεις οι οποίες συνίστανται στον αριθμό-ρεκόρ των χρηστών που προχωρούν σε θεραπείες απεξάρτησης (περί τα 1,2 εκατομμύρια για το έτος 2011) καθώς και στη μείωση των χρηστών ηρωίνης, γεγονός που καταγράφεται για πρώτη φορά. Ωστόσο, η αγορά ναρκωτικών μοιάζει να προσαρμόζεται ταχύτατα, καθώς κυκλοφορούν όλο και περισσότερο πολύπλοκα συνθετικά διεγερτικά σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι αρχές ανίχνευσαν πάνω από 70 νέες ναρκωτικές ουσίες τη χρονιά που πέρασε, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα εξακολουθούν να κυκλοφορούν νόμιμα, ενώ η πρόοδος της τεχνολογίας και του διαδικτύου έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ταχεία εξέλιξη της ως άνω αγοράς, δημιουργώντας νέους τρόπους διασύνδεσης των χρηστών με τους προμηθευτές. Μέσα σε αυτό το καινοφανές πλαίσιο, τονίζεται στη σχετική έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αναπροσαρμόσει το συντομότερο δυνατόν τη στρατηγική της για τα ναρκωτικά, προκειμένου ν’ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρέχουσες απαιτήσεις.

Σχόλια