Ε.Ε: Έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

0

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και του αμερικανού Προέδρου Barack Obama για τη σύναψη μιας συνολικής διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας.

Στόχος της συμφωνίας είναι η επίτευξη διευρυμένης πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά και ο περιορισμός των δασμολογικών και λοιπών εμποδίων, προς διευκόλυνση της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου. Μια τέτοιου τύπου συμφωνία αναμένεται να έχει ευεργετικές επιπτώσεις τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω της διευκόλυνσης των επενδύσεων, όσο και στους καταναλωτές, λόγω του ανταγωνισμού και της πτώσης των τιμών. Επιπλέον υπολογίζεται ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ένωσης κατά 0,5% ετησίως.

Να σημειωθεί ότι μετά τις πιέσεις που άσκησε η γαλλική πλευρά, ο οπτικοακουστικός τομέας εξαιρείται από το διαπραγματευτικό πεδίο, με δυνατότητα ωστόσο της Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Η κοινή μας προσπάθεια αποτελεί μέρος της συνολικής μας ατζέντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενισχύοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αποτελεί επίσης ισχυρή ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να διαμορφώσουμε έναν κόσμο ανοιχτό και βασισμένο σε κανόνες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso σε συνέντευξη Τύπου των G8, για να προσθέσει ότι,

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές σήμερα, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη συμφωνία».

Τέλος, οι δύο πλευρές ευελπιστούν να έχουν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στις απαιτούμενες διαδικασίες μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σχόλια