spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήEK: Νέο ν/σ για την ταχύτερη αντιμετώπιση ζημιών από φυσικές καταστροφές

EK: Νέο ν/σ για την ταχύτερη αντιμετώπιση ζημιών από φυσικές καταστροφές

spot_img
spot_img
spot_img

Νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης με σκοπό την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική βοήθεια προς τις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από πλημμύρες ή άλλες καταστροφές, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης από τις 10 στις 12 εβδομάδες, η προκαταβολή του 10% της βοήθειας, και η απλούστευση των κριτηρίων σε περίπτωση μικρότερων, «περιφερειακών» καταστροφών.

Η Ισπανίδα εισηγήτρια, Rosa Estaràs Ferragut, δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά παραδείγματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το νομοσχέδιο καθορίζει με σαφήνεια, με ένα και μοναδικό κριτήριο, πότε μια περιφέρεια μπορεί να λάβει βοήθεια από το Ταμείο. Η προκαταβολή μέρους της ενίσχυσης αποτελεί μια πολύ σημαντική επιτυχία για τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, καθώς σε περίπτωση φυσικής καταστροφής η γρήγορη κινητοποίηση της βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας».
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ επικεντρώνεται συνήθως στις μεγάλες καταστροφές, που προκαλούν ζημιές που υπερβαίνουν είτε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, είτε το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της πληγείσας χώρας. Ωστόσο, βοήθεια παρέχεται και για τις πιο περιορισμένες, καταστροφές. Για αυτές οι νέοι κανόνες με στόχο την ευκολότερη αξιολόγηση των ατήσεων και την ταχύτερη καταβολή των πληρωμών προβλέπουν ένα και μόνο απλό κριτήριο επιλεξιμότητας: το ανώτατο όριο των ζημιών να ανέρχεται στο 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιοχής.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάφεραν να παραταθεί από τις 10 στις 12 εβδομάδες η προθεσμία για την υποβολή από τα κράτη αίτησης για βοήθεια σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, ενώ μειώνονται και οι προθεσμίες για τις διοικητικές διαδικασίες. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, με μέγιστο προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περίοδο 2014-2020, ιδρύθηκε το 2002 και από τότε, έχει κινητοποιηθεί στην περίπτωση 56 καταστροφών, ενώ μέχρι στιγμής 23 χώρες έχουν λάβει βοήθεια ύψους σχεδόν 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το νομοσχέδιο, εγκρίθηκε με 525 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 41 αποχές και αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

spot_img

Lawjobs