Ελβετία: Υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις η χορήγηση ασύλου

0

Υπέρ της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου περί ασύλου τάχθηκαν οι Ελβετοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος. Πρόκειται για νόμο ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το φθινόπωρο και προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου σε μετανάστες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τα σχετικά μέτρα εγκρίθηκαν από τους Ελβετούς, με ποσοστό 79%.

Το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του νόμου περί ασύλου είχε ζητηθεί από μια επιτροπή υπέρ της ελαστικοποίησης του σχετικού πλαισίου υπό το προσωνύμιο “Stop the Exclusion”(«Σταματήστε τον αποκλεισμό»). Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η επιτροπή το κατήγγειλε ως «επικίνδυνο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η βουλευτής του κεντρώου κόμματος PDC Αν Σεϊντού-Κριστί, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει «εξασθένιση της ανθρωπιστικής μας παράδοσης και έλλειψη αλληλεγγύης προς ό,τι συμβαίνει στις χώρες σε κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 48.000 άνθρωποι βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου στην Ελβετία. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 28.631 νέες αφίξεις το 2012, έναν αριθμό-ρεκόρ από το 1999, ενώ-πάλι σύμφωνα με στοιχεία για το έτος 2012- άσυλο χορηγήθηκε στο 11,7% των αιτούντων, μετά από μακράς διάρκειας αναμονή.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στα πλαίσια του εν λόγου δημοψηφίσματος, οι Ελβετοί ερωτήθηκαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σχετικά με την εκλογή της κυβέρνησης από το λαό και όχι πλέον από το Κοινοβούλιο, με την προτεινόμενη αυτή μεταρρύθμιση να απορρίπτεται από ποσοστό άνω του 76% των ψηφισάντων.

Σχόλια