Επιτρεπτή η λήψη DNA κατά τη σύλληψη, Supreme Court ΗΠΑ

0

Η υπόθεση αφορά στον Alonzo Jay King, o οποίος συνελήφθη το 2009 για ήσσονος σημασίας παραβάσεις και μέσω δειγματοληψίας γενετικού υλικού συσχετίστηκε με παλαιότερη, ανεξιχνίαστη υπόθεση βιασμού για την οποία και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Τη συγκεκριμένη καταδίκη ήρε το Εφετείο του Maryland, κρίνοντας ότι τα δικαιώματα του King είχαν παραβιαστεί λόγω δυσαναλογίας της μεθόδου λήψης γενετικού υλικού με τα αδικήματα για τα οποία αυτός συνελήφθη. Το κρίσιμο ερώτημα συνίσταται στο αν η αστυνομία μπορεί να προβεί στη λήψη δείγματος γενετικού υλικού από κρατούμενο όταν δεν προκύπτει η σύνδεσή του με ανάλογης σοβαρότητας έγκλημα.

Σύμφωνα με τη σχετική κρίση [PDF] του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο επιλήφθηκε της υπόθεσης και τον δικαστή Anthony Kennedy, η λήψη δείγματος γενετικού υλικού απ’ τους συλληφθέντες συνιστά μέθοδο παρόμοια με τη διασταύρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων κι εφόσον δεν παραβιάζει τη στενή σφαίρα ιδιωτικότητας του ατόμου (όπως π.χ συμβαίνει με τον αιμοληπτικό έλεγχο),αποτελεί μια αστυνομική, ερευνητική μέθοδο όπως όλες οι υπόλοιπες.

Στην απόφαση αυτή, δεν έλειψαν οι ανησυχίες της μειοψηφίας, οι οποίες κυρίως επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης του μέσου αυτού από τις αστυνομικές δυνάμεις, κάτι που θα προσέβαλε εν τέλει τα δικαιώματα των πολιτών.

Να σημειωθεί τέλος ότι 29 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο, σε πολλές από αυτές ωστόσο η χρήση της ως άνω μεθόδου περιορίζεται μόνο σε συλληφθέντες οι οποίοι βαρύνονται με την υποψία κακουργήματος.

 

Σχόλια