spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόταση αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες

spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη μια σειρά μέτρων για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών πάταξης της εταιρικής φοροαποφυγής στην ΕΕ. Βασικό στοιχείο των μέτρων είναι η πρόταση καθιέρωσης αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που συνάπτουν με πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στο σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανταλλάσσουν ελάχιστες πληροφορίες μεταξύ τους σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγνοούν συχνά αυτού του είδους τις συμφωνίες, που συνάπτονται σε άλλα κράτη-μέλη, και οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη φορολογική τους βάση.

Η Επιτροπή προτείνει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές τους συμφωνίες, επιβάλλοντας στις εθνικές φορολογικές αρχές την τριμηνιαία αποστολή μια σύντομης έκθεσης σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη, σχετικά με όλες τις συμφωνίες τέτοιου είδους που έχουν συνάψει. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η διευκόλυνση του εντοπισμού και της καταπολέμησης των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών εταιρειών και η διαμόρφωση συνθηκών θεμιτού φορολογικού ανταγωνισμού.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να αποκατασταθεί η σύνδεση του τόπου όπου οι εταιρείες πραγματοποιούν τα κέρδη τους με τον τόπο φορολόγησής τους. Για να γίνει αυτό, τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδεικνύουν εξωστρέφεια και να συνεργάζονται. Αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής σειράς μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια».

Η Επιτροπή εξήγγειλε επίσης ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες για την προώθηση της φορολογικής διαφάνειας στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται η εξέταση θέσπισης νέων απαιτήσεων διαφάνειας για τις πολυεθνικές εταιρείες, ο ποσοτικός προσδιορισμός της έκτασης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, και η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

spot_img

Lawjobs