Γάλλος Πρέσβης κατηγορείται για διαφθορά στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων»

0

Στο πλαίσιο των ερευνών για τις εικαζόμενες καταχρήσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» του Οργανισμού υπέρ του Ιράκ επί ηγεσίας Σαντάμ Χουσεΐν. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «εμπόριο επιρροής» και «ενεργητικής δωροδοκίας ξένου δημόσιου παράγοντα» κατά του πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζαν-Μπερνάρ Μεριμέ.

Ο 68χρονος πρεσβευτής, κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες αυτές από τον οικονομικό δικαστή Φιλίπ Κουρουαγιέ. Ο δικαστής υποπτεύεται τον Μεριμέ ότι επωφελήθηκε από τις γενναιοδωρίες του καθεστώτος Σαντάμ με τη μορφή κουπονιών αγοράς πετρελαίου, ή «μετοχών» αξίας δύο εκατ. βαρελιών για την περίοδο ισχύος του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» (1996-2003). Πάντως, η περίοδος που αφορά την εμπλοκή του Μεριμέ αναφέρεται μόνο στα έτη 2001 έως 2003.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μεριμέ φέρεται να έλαβε τα κουπόνια για την «πραγματική, ή υποτιθέμενη» υποστήριξή του στο μπααθικό καθεστώς του Ιράκ, εξ ου και η κατηγορία του «εμπορίου επιρροής».

Εικάζεται ότι επωφελήθηκε από τα κουπόνια αυτά υπό τη μορφή προμηθειών από τη μεταπώληση του πετρελαίου μέσω μίας συμβεβλημένης με τον ΟΗΕ εταιρείας, τονίζει πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Σχόλια