Γερμανία: Φορολογική εξίσωση ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών

0

Αντισυνταγματική έκρινε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο τη διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, εξισώνοντας τα ζευγάρια ιδίου φύλου, εφόσον έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με τα παντρεμένα ζευγάρια.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν για ετερόφυλα, παντρεμένα ζευγάρια, συνιστά παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και της αρχής της ισότητας και έκρινε ότι δικαιούνται τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τα ζευγάρια αντίθετου φύλου. Επιπλέον η σχετική απόφαση καλεί το γερμανικό Κοινοβούλιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ψηφιστεί ο απαραίτητος νόμος, ενώ τα περισσότερα κόμματα τάσσονται υπέρ της φορολογικής αυτής εξίσωσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μάλιστα προσέδωσε στην ως άνω απόφαση αναδρομική ισχύ, από την 1η Αυγούστου του 2001, οπότε και η Γερμανία θεσμοθέτησε την «επίσημη συμβίωση» για άτομα του ιδίου φύλου, κάτι που όμως αναμένεται να προκαλέσει-σύμφωνα με τους αναλυτές-προβλήματα στις φορολογικές αρχές, αφού θα κληθούν σε επιστροφές φόρων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σχόλια