Η δίκη για τα εγκλήματα πολέμου της Σρεμπρένιτσα

0

Ο πρώην μουσουλμάνος διοικητής Νάσερ Όριτς, είναι ο πρώτος που κατηγορείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα και τη σφαγή των Σέρβων της περιοχής.

Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για τον βασανισμό και τη δολοφονία των Σέρβων στη Σρεμπρένιτσα πριν το 1995 και χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι καταχράστηκε την εξουσία του ως διοικητής του στρατού δίνοντας διαταγές για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου, καταστροφών και λεηλασιών. Συγκεκριμένα, τον κατηγορούν ότι υπό τις διαταγές του ο στρατός κατέστρεψε 50 σέρβικα χωριά της περιοχής την περίοδο 1992 – 1993 εξαναγκάζοντας χιλιάδες Σέρβους της Βοσνίας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του ‘Οριτς υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες αυτές ήταν νόμιμες και ότι έγιναν εναντίον στρατιωτικών στόχων με σκοπό την εξασφάλιση τροφής για τον πεινασμένο λαό της Σρεμπρένιτσα.

Ο Όριτς, πρώην σωματοφύλακας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατηγορείται για 7 δολοφονίες και τον απάνθρωπο βασανισμό κρατουμένων. Ωστόσο, θεωρείται ήρωας από τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας που επέζησαν στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα.

Σχόλια