spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΗ εκτέλεση Βρετανού στην Κίνα «παγώνει» την Ευρώπη

Η εκτέλεση Βρετανού στην Κίνα «παγώνει» την Ευρώπη

spot_img
spot_img
spot_img

Σοκ στη βρετανική και τη διεθνή κοινή γνώμη προκάλεσε η είδηση της εκτέλεσης του 53χρονου Βρετανού, Ακμάλ Σαΐχ τα ξημερώματα της Τρίτης στην Κίνα. Ο Σαΐχ είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά είχαν καταβληθεί πολυήμερες διπλωματικές, και όχι μόνο, προσπάθειες, ώστε να ανακληθεί η απόφαση της εκτέλεσής του.
«Καταδικάζω την εκτέλεση του Ακμάλ Σαΐχ και είμαι σοκαρισμένος και απογοητευμένος που οι επίμονες εκκλήσεις μας για επιείκεια δεν εισακούστηκαν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Το Φόρειν Όφις ανακοίνωσε ότι κάλεσε την πρέσβειρα της Κίνας στο Λονδίνο, Φου Γινγκ, προκειμένου να της επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση του 53χρονου με θανατηφόρο ένεση.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βρετανό πρωθυπουργό κινήθηκαν η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εκτέλεση του Ακμάλ Σαϊχ και εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι η Κίνα δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις από την Ε.Ε. και από ένα από τα κράτη-μέλη της για τη μετατροπή της καταδίκης σε θάνατο, η οποία επιβλήθηκε κατά του Σαϊχ». «Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στις βρετανικές αρχές και τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις για απονομή χάριτος. Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στη χρήση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις».
Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δικαστικές αρχές της χώρας χειρίστηκαν την υπόθεση «σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου» και ότι «η Κίνα σεβάστηκε απολύτως τα δικαιώματα του κατηγορούμενου να ασκήσει έφεση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο με κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της αντέτεινε ότι «ο Ακμάλ Σαΐχ είχε καταδικαστεί για το σοβαρό έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Η ποσότητα της ηρωίνης που έχει φέρει στην Κίνα ήταν 4.030 γραμμάρια, αρκετή για να προκαλέσει 26.800 θανάτους και να απειλήσει πολλές οικογένειες».
Ο Σαΐχ είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2008 με την κατηγορία της διακίνησης ηρωίνης. Η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση προς τις κινεζικές αρχές να μην εκτελεστεί η ποινή, καθώς ο 53χρονος έπασχε από διπολική διαταραχή, με αποτέλεσμα να πέσει εύκολα θύμα παραπλάνησης από συμμορία εμπόρων ναρκωτικών και να εισαγάγει λαθραία την ηρωίνη στην Κίνα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, «προφανώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στις ιατρικές εκθέσεις… για την πιθανολογούμενη ψυχική του ασθένεια».
Όπως διαπιστώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Reprieve, που έχει ως αντικείμενο τη νομική βοήθεια και εδρεύει στο Λονδίνο, ο Ακμάλ Σαΐχ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που εκτελείται στην Κίνα εδώ και 58 χρόνια.

spot_img

Lawjobs