ΗΠΑ: Ακύρωση νόμου περί ψήφου μειονοτήτων

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής έκρινε αντισυνταγματική και παρωχημένη διάταξη ομοσπονδιακού εκλογικού νομοθετήματος (Voting Rights Act 1965), η οποία σχετιζόταν άμεσα με τα δικαιώματα ψήφου των μειονοτήτων του αμερικανικού Νότου.
Βάσει της καταργούμενης διάταξης, προσδιορίζονταν οι εννέα πολιτείες του αμερικανικού Νότου οι οποίες έπρεπε να ζητούν άδεια από τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα προκειμένου να προβούν σε αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας τους. Λόγω του βεβαρημένου ιστορικού των εν λόγω περιοχών όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις, η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρείτο από σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης ως μια από τις βασικότερες πρόνοιες του νόμου, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαδικασία της δίκαιης ψηφοφορίας και η ισότητα των αμερικανών πολιτών όσον αφορά την πρόσβαση στις κάλπες.
Ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama χαρακτήρισε την ως άνω απόφαση «οπισθοχώρηση» και δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, John Roberts, πάντως επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν αίρεται η απαγόρευση των διακρίσεων στην εκλογική διαδικασία και στη χορήγηση δικαιώματος ψήφου, η οποία προστατεύεται ρητά στη δεύτερη παράγραφο του ιδίου νομοθετήματος.

Σχόλια