Ιράν: Διατήρηση της ποινής του θανάτου δια λιθοβολισμού

0

Διατηρείται η ποινή θανάτου δια λιθοβολισμού στο νέο ιρανικό ποινικό κώδικα προκειμένου για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών και συναφή αδικήματα., προκαλώντας την αντίδραση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το λεγόμενο Συμβούλιο των Κηδεμόνων του Ιράν (The Guardian Council) επανέφερε τη διάταξη περί ποινής θανάτου δια λιθοβολισμού σε μια παλαιότερη εκδοχή σχεδίου νόμου από την οποία είχε παραλειφθεί.

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 10 άνθρωποι κρατούνται από τις ιρανικές αρχές, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο του λιθοβολισμού, ως τιμωρία για παραπτώματα μοιχείας. Χαρακτηριστικό είναι το ότι από το 1980 τουλάχιστον 70 Ιρανοί έχουν εκτελεστεί δια λιθοβολισμού, με το τελευταίο γνωστό σχετικό περιστατικό να σημειώνεται το 2009.

«Ο θάνατος δια λιθοβολισμού συνιστά απάνθρωπη τιμωρία και δεν πρέπει να προβλέπεται στο ποινικό δίκαιο καμίας χώρας», δήλωσε η Sarah Leah Whitson , διευθύντρια Μέσης Ανατολής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(HRW) για να προσθέσει ότι «εμμένοντας σε τέτοιες πρακτικές το Ιράν αποδεικνύει περίτρανα ότι το δικαιοδοτικό του σύστημα βασίζεται στον τρόμο και στα βασανιστήρια». Σύμφωνα με την επίσημη στάση του Παρατηρητηρίου οι Ιρανοί δικαστές οφείλουν ν’ αρνηθούν να διατάξουν οποιαδήποτε ποινή παραβιάζει το στενό πυρήνα των δικαιωμάτων του ατόμου.

Σχόλια