Ιράν: Για κατασκοπεία παραπέμπονται τρεις Ιρανοί με αμερικανική υπηκοότητα

0

Τρεις Ιρανοί πολίτες που έχουν και αμερικανική υπηκοότητα, παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της απειλής της εθνικής ασφάλειας και της κατασκοπίας, η οποία μπορεί να επισύρει μέχρι και την ποινή του θανάτου.

Οι συλληφθέντες είναι η Χαλέ Εσφαντιάρι, πανεπιστημιακός, ο Κιαν Τατζμπάκς, κοινωνιολόγος και η δημοσιογράφος Παρνάζ Αζίμα. Όλοι έχουν αμερικανική υπηκοότητα και εργάζονται για αμερικανικά ιδρύματα ή χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ ιδρύματα. Επικρίνουν επίσης το καθεστώς της Τεχεράνης.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με επίσημο ιρανό εκπρόσωπο, εργάζονταν για την υπονόμευση του καθεστώτος από το εσωτερικό της χώρας και προετοίμαζαν μία «βελούδινη επανάσταση» στα πρότυπα εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης. Την καταγγελία είχε κάνει το Υπουργείο Πληροφοριών που υποστηρίζει ότι η Εσφαντιάρι οργάνωνε δίκτυα υπονόμευσης.

Οι κατηγορίες διαψεύδονται, τόσο από τους συγγενείς των κατηγορουμένων, όσο και από τα ιδρύματα όπου εργάζονται, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια του εκπρόσωπου του Τίμ Κάσεϊ, απέρριψε τις κατηγορίες για την ανάμιξη της Ουάσιγκτον στην υπονόμευση του Ιράν και δήλωσε ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες.

Σχόλια