Ισραήλ: Καταγγελίες για βασανισμό παιδιών

0

Οργάνωση του ΟΗΕ κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις ότι κακοποιούν παιδιά Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία, υποβάλλοντας τα σε ταπεινωτική μεταχείριση και βασανιστήρια, χρησιμοποιώντας τα ακόμα και ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται τακτικά στα παιδιά από την Γάζα και την Δυτική Όχθη την εγγραφή της γέννησής τους στα μητρώα και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε αξιοπρεπή σχολεία και σε καθαρό νερό», καταγγέλει η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε έκθεση απολογισμού που συνέταξε για τη δεκαετία 2002-2012. Επιπλέον προστίθεται ότι, «Παιδιά Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και την αστυνομία υποβάλλονται συστηματικά σε ταπεινωτική μεταχείριση και συχνά σε βασανιστήρια, ανακρίνονται στα εβραϊκά, μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν και υπογράφουν ομολογίες στα εβραϊκά προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα». Κατά την 10ετή περίοδο που εξετάζεται στην έκθεση, υπολογίζεται ότι 7.000 παιδιά Παλαιστινίων ηλικίας 12 ως 17 ετών, ορισμένα ακόμη και 9 ετών, έχουν συλληφθεί, ανακριθεί και κρατηθεί.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, πολλά οδηγούνται ενώπιον στρατοδικείων με αλυσίδες στα πόδια και χειροπέδες, ενώ κάποιοι νέοι κρατούνται στην απομόνωση, ορισμένες φορές για μήνες.

Οι ειδικοί της Επιτροπής εντοπίζουν τη μη συμμόρφωση του Ισραήλ στις διεθνείς του υποχρεώσεις και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την επίμονη άρνηση των αρμόδιων αρχών να ανταποκριθούν στα αιτήματα παροχής πληροφοριών για τα παιδιά των Παλαιστινιακών εδαφών.

Σχόλια