Καναδάς: Ποινικοποίηση της μάσκας στις διαδηλώσεις

0

Σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε από την καναδική Γερουσία, απαγορεύεται στους μετέχοντες σε πορείες και διαδηλώσεις ν’ αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, φορώντας μάσκα.
Ειδικότερα ποινικοποιείται οποιαδήποτε προσπάθεια μεταμφίεσης κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων με πρόθεση απόκρυψης της ταυτότητας, με μέγιστη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης τα 10 έτη. Από την απαγόρευση εξαιρείται τυχόν κάλυψη του προσώπου ή χρήση μάσκας, για λόγους υγείας ή θρησκευτικούς λόγους.
Ειδικοί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές του ιδιωτικού απορρήτου εκφράζουν τη σφοδρή τους αντίθεση στον νόμο, κάνοντας λόγο για «υπερβολική διεύρυνση του αξιοποίνου» και για «ασαφείς στους πολίτες διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η χώρα βίωσε τη βίαιη και οργισμένη αντίδραση φοιτητών που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στα δίδακτρα. Ύστερα από τρεις μήνες αντιδράσεων, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει νόμο που προέβλεπε μεγάλους περιορισμούς στο δικαίωμα στη διαδήλωση, ειδικότερα έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, με επιχείρημα την ελευθερία της πρόσβασης στην εκπαίδευση των υπολοίπων φοιτητών.

Σχόλια