Καταδίκη αμερικανού λοχία για τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ

0

Σε οκταετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αμερικανός λοχίας Ιβάν Φρέντερικ για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ. Παράλληλα διατάχθηκε ο υποβιβασμός του στο βαθμό του στρατιώτη και η απόταξή του από το στράτευμα.

Ο 38χρονος καταδικασθείς ομολόγησε την ενοχή του σε πέντε κατηγορίες (συνωμοσία, παραβίαση καθήκοντος, κακομεταχείριση αιχμαλώτων, βίαιη επίθεση και διάπραξη απρεπούς ενέργειας) και εξασφάλισε μειωμένη ποινή. Η αρχική εισήγηση του στρατιωτικού δικαστή, στρατηγού Τζέιμς Πολ, ήταν καταδίκη κυμαινόμενη μεταξύ 30 και 10 ετών κάθειρξης. Ωστόσο, ο Ιβάν Φρέντερικ υποστήριξε ενώπιον του στρατοδικείου ότι η διοίκηση του στρατού ενθάρρυνε την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Ο δικηγόρος του πάντως χαρακτήρισε υπερβολικές τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πελάτη του και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Δύο ακόμη έφεδροι αναμένεται να δικαστούν τις προσεχείς ημέρες, ενώ συνολικά, επτά μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας και ένας αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα του Αμπού Γκράιμπ.

Σχόλια